Mar 2, 2012

F U T U R E

With the name of Allah The Most Gracious and Most Merciful


Proposal kertas kerja untuk 10 tahun akan datang. Terima kasih kepada Jom Masuk U sebab dah berjaya membuka mata aku tentang banyak perkara yang aku rasa sebelum ni memang aku agak buta tentang perjalanan selepas SPM. Aku bersyukur sebab ibu dan ayah bagi sepenuh kebebasan untuk aku mengatur perjalanan hidup. Pagi 22 Mac 2012 akan menjadi titik tolak bermulanya perjalanan hidup demi menggapai segulung ijazah. Harapan aku sudah pasti lah mahukan yang terbaik. Siapa saja yang tidak menginginkan kejayaan bukan? 

Langkah pertama : matrikulasi atau asasi? Memang keputusan yang berat untuk dibuat. Setelah aku buat timbang tara memang ada pro and cons dia yang tersendiri. Tapi akhirnya aku ambil keputusan untuk pilih asasi. dan pilihan pertama aku adalah asasi di UM. Reasons? Minimum qualification untuk masuk ke UM agak rendah berbanding asasi di UIA,UiTM dan lain-lain tempat. Jadi kalau result aku tak seberapa pun peluang aku masih ada. Even kalau result aku still layak untuk memohon asasi di UIA or UiTM aku tetap taknak. Know why? sebab competition dia for sure akan tinggi. Tapi apa-apa pun the last thing to do is Istikharah sebelum aku buat apa-apa keputusan nanti. 

Langkah kedua: MBBS. Sebenarnya bila aku baca pasal asasi aku dah investigate sekaligus pasal ijazah. sebab aku taknak bila habis asasi taktau nak sambung kat mana untuk ijazah. dan UM memang ada kursus ijazah sarjana muda perubatan dan pembedahan which is 10 semester equals 5 tahun. DAN syarat untuk sambung sarjana muda adalah dengan mendapat pointer sebanyak 3.67 SEKURANG-KURANGNYA. Aku tahu agak susah tapi tak mustahil bukan? In fact aku betul-betul berazam nak score 4 flats waktu buat asasi nanti. Dan (banyak betul dan) kalaulah KALAU aku sedikit kecundang aku boleh sambung ijazah kat UMS sebab minimum qualification dia only 3.33. Tak perlu buat asasi di UMS pun takpa sebab dia terima student yang buat asasi di UM or UiTM (another point of doing asasi in UM)

Langkah ketiga : MSc in cardiology. Azam aku nak turn out to be a cardiologist. Jadi sebab tu kena sambung master dan kat Malaysia memang tak dak kursus tu. Well setelah aku buat research memang tak banyak pun medical science in cardiology punya program. Semua universiti yang tawarkan program tu semua overseas punya university. Kebanyakan kat UK dan US. And I hope to go to Edinburgh (siapa yg kenal aku mmg tahu aku teringin sgt nk ke sana) tapi setelah aku search lagi dan lagi University of Glasgow pun macam ok jugak. Cardiologist in Malaysia memang high demand sekarang ni. In fact tak sampai 200 cardiologist yang ada kat Malaysia. Itu salah satu sebab why I choose to be a cardiologist. Plus, since Ive seen by my ownself on how the operation goes it really inspires me to be one. 

Next step : Settling down for a family maybe?   

When I told mummy about all my plan she said "Im proud seeing you talking like this" Ye laaa aku cerita every single thing secara detail. Memang la ibu terkejut tapi aku sendiri tak sangka yang aku berjaya merangka semua ni. Dan aku juga telah mengkaji setiap satu benda yang aku akan lakukan nanti. Macam tak caya je? Aku dah matang ke? Eh?

  "We can only plan but....Alllah is swifter at planning... [Yunus : 21] "

2 comments:

zatibashir said...

well yeah.we r the "hamba",we r just doing our part by keep on pray to him,.insya allah.allah had plan something for u.for us. dont hesitate.allah love those who love Him <3<3

cik.ain said...

i'm really proud with you dear! sangat jelas perancangan tuh. ;))