May 20, 2013

Asasi sains UiTM puncak alam

Assalamualaikum..

Lama sangat tak update blog. Last adalah LIMA bulan yang lalu. okay nampak lah kebusy-an di situ. Konon konon busy. So lets havva a quick entry. Well before that Alhamdulillah i've officially ended my foundation programme in UiTM Puncak Alam. Everything went smoothly. Result pun dah dapat. Both result for uitm and upu dah tahu. And know still waiting for the upu result. Tengok lah kena campak kat mana nanti.

Okay actually nak share dengan adik adik (ehem sila panggil akak anis ye) pasal course asasi sains uitm and especially pasal puncak alam sendiri. Okay are you ready kids? Lets gooo!

1) Course
Okay first pasal course asasi sains ni sendiri. Well as you all know kat Malaysia ni ada banyak universiti yang menawarkan course asasi sains macam UM, UKM, UNIMAS, UMS, UPM and UIA. Tapi untuk universiti tu tak tahu lah macam mana diorang punya sistem pembelajaran. I can only share about uitm punya asasi. But before that I would like to congrates you all yang dapat sebab qualification for asasi UiTM is among the highest! Congratulations sebab anda berjaya dapat! We rock yeahh! Okay dah. Basically apa yang awak akan belajar lebih kurang basic macam SPM lah. But more details. Subject major is Math, Chemistry, Physics and Biology. And akan ada 2 minor subjects which is BEL (Basic English Language) and CITU (Centre for Islamic Thinking and Understanding) Pengajian selama 2 semester sahaja and one sem lasts about 5 months. But actually macam 4 bulan je sebab bulan ke 5 tu dah start final exam. And do score well for your final. Sebab setiap tahun budak 4 flat tu berlambak lambak -_- Kalau tak mahu merana di masa hadapan dengar la pesan akak ni jangan main banyak sangat. Nak main boleh tapi berpada pada lah. Jangan jadi macam akak okay? Result akan dikira by 50:50 which is 50% from your carry mark and 50% from your final exam. Kalau nak dapat good result make sure your carry mark exceeds 40, inshaAllah cerah masa depan :) Macam mana nak score carry mark? do well in quizzes, lab reports and assignment. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal course ni sila klik link ni

2) CGPA UITM AND UPU
Okay pasal cgpa ni susah sikit nak faham so sila dengar elok elok ye. From semua asasi yang disebutkan di atas tadi tu hanya ada dua universiti sahaja yang membenarkan student dia sambung degree ke universiti lain. Means that awak ada chance untuk ke oversea kalau nak. And the two universiti is UiTM and UM. Yeayyy! Actually this is one of the strong reason I chose to go to UiTM. Sebab konon nak sambung degree kat oversea. Okay so untuk other universiti tu you have no choice to go. Awak kena bertahan lah lagi 4 ke 5 tahun di situ untuk sambung degree awak hehehe. But to think it in a good way kan, at least kita dah tahu kat mana nak sambung degree kan. Tempat tu dah ada just have to score well je. Okay back to cgpa, like I said earlier lepas habis asasi kena isi balik upu. So you kena bersaing dengan budak matrikulasi, asasi um and also budak budak stpm for degree. Okay untuk pengiraan cgpa pulak akan ada dua cgpa, First peringkat uitm and secondly for upu. And both (cgpa upu and uitm) will be different unless you dapat 4 flat in each semester. Sebab apa lain? Sebab budak budak matriks belajar 4 subjek je kan? So kita nak selaraskan for pointer upu akan kira untuk 4 subject teras je. So it is now fair and square lah kan? Pointer uitm dikira berdasarkan semua 6 subjek. Dannnn ada lagi berita baiknya. Kalau masuk asasi sains uitm pengiraan cgpa upu akan dibuat berdasarkan 3 subjek yang terbaik daripada semua 4 itu. Haaa cool tak? Best kannnn! Tapi ada syarat which is dalam 3 subjek tu, Mathematics adalah wajib. So lagi dua subjek boleh tengok berdasarkan Chemistry, Physic and Biology. Jadi kalau rasa tak suka Biology (like me) boleh la ignore kan sikit. Focuskan untuk physic and chemistry and math. Bagi dapat A untuk ketiga tiga subject inshaAllah pointer upu awak 4.00! Haaa meletopzzz! Tapi kalau boleh score A jugak untuk bio score lahhhh. Sebab budak pandai kat Malaysia ni sekarang berlambak sangat -____- So dah faham tak? Kalau dah faham nak bagitahu lagi satu berita baikkkk! Haaa uitm kan baikk sebab tu uitm selalu di hatiku ;) Selalu untuk pengiraan cgpa dia akan kira purata gred sem 1 and sem 2 kan. Contoh kalau sem 1 math dapat B+ and sem 2 math dapat A. So bila kita tambah and bahagia dua sepatutnya dapat A- lah kan? Tengah tengah antara dua. TAPI tak untuk uitm. Dia tak kira nilai gred sebaliknya dia akan kira berdasarkan MARKAH kita. Contoh lah kan grading for B+ is between 66-69 untuk A- pulak 70-75 untuk A is between 76-100. Ini just untuk contoh ye sebab tak ingat dah grading dia yang sebenar. So kalau katakan sem 1 dapat B+ dapat about 68. And masuk sem 2 pulun sehabis pulun dapat lah A dapat 88 katakan. So sekarang tambahkan 68 dengan 88 dan bahagi dengan 2. Dapat 78. Based on the grading 78 dah A kan? So see kan dah dapat A! Haaaa best kan uitm ni! Sebab tu jangan risau kalau sem 1 awak tak dapat B+ rasa peluang dah tipis. Yang penting bila masuk sem kedua usaha betul betul mesti boleh dapat A! Tak percaya? Percaya lahhh. Sebab that really happens to me. I got B+ for my math waktu sem 1. Tapi sem 2 jaga carry mark bebetul score kat final Alhamdulillah dapat A. And bila tengok pointer upu dapat A untuk math :)

3) Surrounding
Okay this is what I love about palam! Untuk yang tak tahu palam tu shortform untuk puncak alam k ;) Puncak Alam sangat sangat cantikkkkkk! Kawasan yang sangat luas. Sebab still baru. And jauh dari pencemaran bunyi dan udara. Kadang kadang rasa macam ceruk je bila duduk dalam bilik tapi actually tak jauh pun nak pergi Shah Alam ke Kuala Lumpur ke. Kalau weekend rasa nak turun KL pun no problem! :p Ada blok yang sangat cantikk ala ala kondominium lagi :D Jangan risau ada lif juga kalau malas nak naik tangga hihi





Fakulti yang sangat cantikkk. Bilik kuliah yang selesa tambah wifi lagi :p







Ada classmate yang super cool and sporting haaaa ^_^


Ada kolam ikan yang boleh bagi makan ikan keli yang sangat comel. Boleh round tasik kalau nak jogging petang petang. Kalau nak cycling pun boleh. Basikal disediakan pergi je kat kompleks kemudahan pelajar ^_^ Boleh tengok sunset yang sangat cantik seriously :)



Keadaan bila hujan waktu malam sampai awal pagi. Bangun je tengok kabus tebal je semuaaaaa. Haaa rasa macam kat oversea pulak. Hihihi


Cantik kannnnnn? Lagi satuuuu lupa nak cakap benda yang paling sinonim dengan palam is tangga maut/tangga kejayaan. Stairway to success okayyy ^^


Awal awal memang penat lelah sikit tapi lepas seminggu mesti tak rasa apa dahhh. Dah biasa dah dengan semua ni. Sebab tu budak palam semua cergas cergas ecewahhhh. Kalau nak beli barang boleh pergi Giant Klang atau Tesco Setia Alam naik bas rapid bayar je seringgit. Kalau nak main bowling tengok wayang boleh pergi Setia City Mall okayyy ini sangat best. Sila pergi tapi sediakan duit bebanyak :p Nak pergi Shah Alam pun dekat pergi KL and blabla. Banyak lagi tempat yang menarik tapiii kalau nak letak gambar banyakkkkk sangat haa. Pendek kata palam sangat lah strategik okay. Maka sila lah pilih untuk masuk ke UiTM Puncak Alam. Selamat memilih dan selamat datang! You wont regret to be one of the palamians trust me :)




p/s: kalau ada apa apa nak tanya sila tinggalkan soalan anda di bawah ini ye ;) I will help as much as I can

46 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum,, kak.. alhamdulillah,, saya diterima sbagai pljr asasi sains PALAM.. boleh x klo akak huraikan ckit tntang subjek-2 asasi sains kat PALAM ni.. sbb nak buat research ckit.. ececehh.. smangat jer..

Ratna said...

Assalam kak. sya nak tnya akak something. :)

hmm.. mcm mna mau mula.. emm.. bgini.. sya trima twrn matrik n asasi sc palam. sya pilih palam sbb sblum2 ni sya ada bca blog2 senior palam dan sya rsa mcm best la. better facilities, expose ke univ. , etc. tpi sya mcm terubah pikiran skit. sya dpt tahu. rmai org ckp la yg matrik sng score. peperiksaan mcm spm. smua exam matrik sma. grading mcm spm, ikut graf. klau d asasi, x. lgipun mcm x hairan dorang dpt score sbb jadual pack. nmpk kehard-work-an di sna. tpi sya x tau la btul ka prkara yg matrik ni sng score. sya terpengaruh sedikit psl prkara ni. huhu..

kdua, kakak ckp tadi, silibus matrik lebih byk? btul ka kak? ada senior ckp dgn sya yg silibus asasi ni lebih susah sbb guna bku international. lagipun 1 sem d asasi 4 bulan shaja, jadi, kna catch-up btul2. ni adalah antara sbb kyakinan sya mcm goyah msuk asasi palam. tpi, bljr di mna2 pun sma ja, yg pnting usaha. :)

ntah la kak.. sya pun bingung2.. maaf sya tnya soalan mcm ni kak.. sya harap akak boleh jelaskan dgn lebih lanjut. maaf kak, mnyusahkan ja.

sya harap keyakinan sya mau prgi asasi palam kukuh. sbb sya mcm 'jatuh cinta'suda dgn palam. ceh.. hehe.. ^_^

Ratna said...

kak, maaf psl part "kdua, kakak ckp tadi, silibus matrik lebih byk? btul ka kak?". sbenarnya soalan tu sya tujukan kat senior yg lain. sya copy paste shja kat blog akak utk mndapatkan pndgn yg lain. maaf. :)

cik affy said...

Ratna: bagi akak lah kan asasi lagi senang dari matriks. sebab walaupun sekejap silibus dia lebih sikit berbanding matriks. jadi lebih sikit nak kena igt time exam hehe kan lebih bagus mcm tu? lagipun final uitm kertas akan dimarking oleh pensyarah2 kita jgk. utk matriks kertas final akan dimarking oleh pensyarah matriks dan pensyarah asasi. pasal buku international memang betul. tapi percaya lah silibus dia lebih kurang spm je. cuma dia lebih specific. jangan risau :)

cik affy said...

anonymous: silibus2 dia lebih kurang spm je jangan risau :) tapi kalau kamu nak buat research kamu boleh tajamkan balik addmath bio physic and chemistry ;)

Ratna said...

ok.. syukran kak.. really helps me a lot :))

izzat yaww said...

cmne nak pinjam basikal tu ar ????

Hisham MD said...

Salam,

Saya ada file excel untuk kira cgpa dan gpa dari sem satu hingga sepuluh.

FREE to use. FREE to share.

Sila click sini atau copy paste " http://padlet.com/wall/8kops91aw1 "


Ok. Bye...

hisham2desa@yahoo.com

Anonymous said...

maknanya kalau result sem 1 tk berapa bagus still boleh cover utk sem 2 . still boleh dpt 4 flat walaupun sem 1 kurang bagus ? Sebab saya nak sgt buat medic tapi result test saya tk bagus sgt . Saya takut sgt nk jawab final yg dh nk dekat

Anonymous said...

salam akak.. kalau carry mark dpat 35 je ada chance nak dpat a tak? yg math akak tuu kak rasa bolrh buat tak ? carry mark brpa?

Anonymous said...

salam, akak . kalu pointer sem 1 rendah, below than 3.0, agak2 boley x dpt 3.5 ke atas utk lepas dah campur dgn sem 2 ?

Anonymous said...

salam, akak .
yg cara kira markah math tu utk math je ke or semua subjek ?

nurul said...

salam,kak masa sem 2,exams dia ada masuk x silibus sem 1? thanx

Anonymous said...

Salam kak,saya budak spm 2013..so,nk tanya kak lepas habis asasi sains uitm ni,ramai x yg sambung degree kt universiti lain?

Ilya Hamizah said...

akak kalau buat asasi sains boleh ke ambik degree in pharmacy ?

Farhana Hana said...

Salam kak. Most student yang dapat asasi sains dekat palam tu SPM score berapa ek? And subjek yg wajib score masa SPM dulu subjek ape? Response asap pls kak :)

Anonymous said...

salam kak...
saya nak tnya..
saya ada bc 1 blog yg lain.. dia ckp yg lepas abis asasi kat uitm ni kena isi upu balik.. pas2 bleh mohon usm.. atawpun nak stay kat u 2 pun x pa... btul ka??? mohon pnjelasan kak.. thanks...

Muhammad Jalaluddin said...

Assalamualaikum. Nk tnye, si uitm ad xdiploma farmasi? Dan stu lg sy dngr skrng sukar utk smbung degree farmasi, pointer tinggi diperlukan. 3.9/4.0. Benarkah? Jika sy ggal mcapai pointer itu, adkah sy trpkse beralih ke aliran lain? Atau ada IPTA yg bleh dimohon utk bidang farmasi jika pointer agak rendah? Hm..

cik affy said...

Sebenarnya, asasi sains uitm ni kalau lps habis asasi kena isi upu balik utk sambung degree. Dalam byk2 asasi, asasi uitm dgn um je yg buat mcm ni. To take from positive side, bagus jgk sebenarnya sbb kalau ada yg nak further overseas still boleh :) tp in contras kalau result teruk sgt korg maybe takkan dpt tempat utk degree.

And bila isi balik upu nanti, apply lah apa saja course yg fulfill the requirement. Semua boleh :) Bachelor of Pharmacy pun boleh ^^ nak pergi usm boleh, ukm boleh um boleh semua uni pun boleh takda masalah k.

cik affy said...

Farhana: majoriti yg dpt tawaran untuk ke asasi uitm ni semua min 7As dan ke atas. In fact straight A pun boleh tahan ramai jgk. Untuk subjek science yg 4 tu, bio chem phy and add math; kena dpt min 2A and 2B. Hope it helps :)

Jalaluddin: yes uitm ada diploma farmasi in kepala batas. Memang sgt susah nak sambung degree in pharmacy kalau dari diploma. Every sem wajib dapat dean list and majority yg masuk actually pointer cgpa 3.8 and above. Kalau tak berjaya dpt boleh sambung lagi kat uitm tp slalunya akan diberi tawaran kos lain mcm optometry, dietetik and so on :) kalau other ipta tu im not sure. selalunya kalau dari dip and nak pursue degree kena uni yg sama, if im not mistaken. tak sure sgt yg ni sbb sy bkn dari lepasan diploma.

Anonymous said...

Nak tanya kat palam ni ada aktiviti kokorikulum kan?Apa kelab yg dia twarkan?Betul ke kawad tu wajib kat palam?

Anonymous said...

Sis. Dapat palam ni plihan ke brp mse upu? 1st ke?

Anonymous said...

assalam... akak.. nak tnye... yg result cgpa untuk upu mcm mne?? nty uitm email ke mcm mne?? sbb kite tak tahu markah.. cume tahu gred

Noor Fadhleen Syahirah Azmi said...

Aslmkm kak...nak tanya..untk asasi sains ada kt palam je ke....ke ada lgi kat tmpat lain....trma ksih kak....

Anonymous said...

salam kak,

math, bio, chemstry n physics tu mmg subjek wajib ke. boleh drop physics x ? sye x ske physics

Anonymous said...

fakulti kejuruteraan dekat kampus mana ye kak, setahu saya setiap kampus ada lain2 fakulti

Hisham MD said...

Hello,

Title: CGPA CALCULATION IN MICROSOFT EXCEL. Download here " http://goo.gl/rVvQrq "


Have you ever wondered "How much will my CGPA and GPA change if I get a B instead of an A,"
or something like that? With the CGPA CalculatION spreadsheet, you can do that type
of what-if scenario as well as keep a running record of your grades and cumulative GPA.
You can download the CGPA Calculator from link
http://goo.gl/rVvQrq ( it not spam or virus link) .
After download, Please email Your name and from which university to " hishamdesa@unikl.edu.my ". Thank you.

Anonymous said...

Salam..seriously die amek markah bukan grade untuk upu??

Fatimah said...

Sebagai seorang siswi di Uitm PALAM.. Saya pun recomend korang-korang lepas SPM tu pegi sana. Memang tempat belajar yang kondusif. Actually saya sendiri masa SPM dapat 6A jea. Tapi saya pilih UPU untuk PALAM yang 1st. Esok saya balik PALAM untuk sem 2 :)

Anonymous said...

Kak kalau pelajar yang bukan islam kena ambil CITU juga ke?

Hidayah Hashim said...

Assalam. Akak saya nak tnye akak skit pasal result sem. Hope sgt2 akak reply sye punye comment. Bole tak sye nak contact akak through wassup.Pleasee response asap.

cik affy said...

Salam dayah, awak boleh email akak haqifasina@gmail.com

InshaAllah through email nanti akak reply asap :)

Lukman Nurhakim said...

nak tanya sikit, asasi sains ni boleh further untuk degree in food science tak

Shafiq Nazri said...

Thanks for the info :-)

Anonymous said...

Ramai tak students asasi sains palam yang sambung medic?

Anonymous said...

salam. kak, klu masuk U islam wajib amik BA kan? yg utk asasi pon wajib amik BA ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak. Sy nak tanya sesi 2015/16 still di PALAM lagi ke?

Syahira Eddzam said...

Assalamualaikum kak. Saya minta maaf soalan saya ni kebudak-budakan sikit. Saya free hair. So nak tanya, boleh ke free hair bila masuk asasi palam nanti?

Syahira Eddzam said...

Assalamualaikum kak. Saya minta maaf soalan saya ni kebudak-budakan sikit. Saya free hair. So nak tanya, boleh ke free hair bila masuk asasi palam nanti?

Anonymous said...

Asalammualaikum.Asasi Sains ni berlajar satu tahun jeker.

cik affy said...

Assalamualaikum everyone, if you have any questions pertaining to this, kindly email me at haqifasina@gmail.com

I am regularly checking my email rather than blogspot. So do not hesitate to do so, I will help as much as I can :)

Anonymous said...

Assalamualaikum...nak tanya kalo dapat B- time sem 1 n dpt A mase sem 2 ade pluang x nk skor A utk upu nnti ?mcm tipis je pluang tu :(

fasha shahida said...

Assalamualaikum akak , , nak tanya sikit , klau di asasi UITM ni belajar dalam Fully BI ehh? Lagi satu, lepas dah asasi nnti sambung deggree kat UITM ni balik ke atau ke U lain ???

Fathin NurShahirah said...

Wassalam. sy tlg jwb kan ye.. Silibus English dlm semua subject kecuali CTU(Agama islam). Tp lecturer explain dlm bahasa yg paling mudah.. Let say tak faham ikut english, dia explain ikut malay sikit2 so Mudah faham.But still terms semua in english.*based on my own experience* And regarding abt the degree.. U may pursue yr degree in UItM or other uni in Malaysia after the foundy. Nanti after asasi msuk uni untuk degree guna UPU balik. Cem biasa. tp guna result UpU asasi. sy Harap menjawab soklan.

Fathin NurShahirah said...

Akak, result UPU saya tak dpt lagi via email. Cemna nak cari? *guna gmail*

Fathin NurShahirah said...

Akak, result UPU saya tak dpt lagi via email. Cemna nak cari? *guna gmail*