May 8, 2012

A decision to be made?


Aku pasti seratus satu peratus yang kebanyakan budak budak lepasan spm sekarang ni ramai yang bingung mencari sebuah jawapan. betul kan? aku pun sama je =p for those yang dapat tawaran berganda ganda bagai mencurah ke ladang gandum tu tahniah diucapkan :) and for those yang tak dapat upu tuh kasi relaks je okay^^  who knows kalau anda masuk ke sana maybe you cant perform well ke? itu rahsia Dia kan. "boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk bagimu" kalau nak jugak klik je butang rayuan tu ;)

 So, what made me to write this entry ialah melihatkan kepada keadaan sekeliling kengkawan aku yang agak berserabut maka pada hari ini saya terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak pandangan saya. kalau rasa bagus, share lah. kalau rasa macam tak membantu pun takpe laaa. saya tak kisah pun *ye ke?*

1.  ASK YOURSELF  
Pertama sekali, tanya diri dulu sebelum buat apa-apa decision. Kalau rasa boleh go on and course tu pulak seiring dengan minat anda then why you should decline, dont you? Tapi kalau dapat course yang waktu isi tuh kita main aci letak je sebab nak bagi penuh all lapan pilihan then ditambah pulak kita memang tak pernah tahu satu benda pun pasal kos tu, i dont think you should go. But then if you are positive-minded person dan memang sukakan cabaran dan benda baru its okay i think. Apa-apa pun shoot yourself first "Can I go on with this course? Yakin boleh?"

2. ASK FOR OPINIONS
Minta pendapat orang-orang di sekeliling kita terutamanya family, cikgu-cikgu, senior and kawan-kawan. Kadang-kadang kita sendiri tak boleh nak nampak our own potential but then orang lain boleh nampak. Dan pandangan dari seniors sometimes helps a lot. Sebab they have faced it so they knew exactly how it goes. Khabar angin dan cakap-cakap orang ni jangan layan sangat. Orang nak provok je lebih aiseh. "Eh matriks susah tau, asasi lagi laa susah" "Masuk diploma la senang" and bla bla bla. Diorang pernah rasa ke kehidupan tu sendiri? Setiap orang ada potensi masing-masing. Just have faith in youself :)


3. WIN-WIN SITUATION
All you need to do is take out a piece of paper. then list out apa sahaja tawaran yang anda dapat. Then tulis all the pros and cons yang anda rasa. But then waktu list out pros and cons tuh jangan ikut hati tapi buat pertimbangan minda yang sewajarnya. List out je segala benda yang kita rasa walaupun mungkin reason tuh agak kebudak-budakan tapi who cares? Diri sendiri yang nak belajar bukan orang lain kan?

4. SEARCH FOR INFO AS MUCH AS YOU CAN
Sebelum nak buat keputusan tuh berkampunglah di google.com dan carilah seberapa banyak maklumat yang boleh mengenai pilihan anda itu. Sebab nanti bila dah buat keputusan dah tak boleh nak patah balik dah. Ni bukan soal driving yang boleh nak u-turn or reverse. Nanti menangis kot bila tengok-tengok benda yang kita nak sambung di degree tak ditawarkan di universiti yang kita masuk tu.*sebagai contoh laaa*     

5. ISTHIKARAH
For Muslims, you need to this sekiranya anda masih lagi bingung dan keliru. Dan kadangkala hint tu datang bukan dalam mimpi, banyak cara boleh datang. Kadang-kadang melalui istinct yang kuat dalam hati, kadang-kadang melalui orang di sekeliling kita yang asyik suruh terima sesuatu tawaran tu. Kalau rasa nak baca lebih pasal jawapan isthikarah here's the link

6. MADE A WISE DECISION
And lastly, buatlah satu keputusan yang bijak dan saksama. Jangan sekali kali bazirkan masa depan anda. Good luck in making the best decision! :)No comments: