Feb 10, 2012

Sawat-dee kaa :)

With the name of Allah the Most Gracious and Most Merciful...


Well ehemmm ehem *batuk untuk tarik perhatian orang* last weekends my family and I (except for my father) went for a vacation in Hatyai, Thailand. K ayat aku sebijik macam intro essay sekolah rendah. Sebab apa ayah aku tak ikut? sebab dia kan baru habis operation so doctor nasihatkan dia supaya tak join untuk mengelakkan apa-apa komplikasi di sana nanti. by the way izinkan beta tulis entry ini dalam bahasa melayu boleh tak? sebab 2 hari aku asyik cakap thai ja *sambil buat muka berlagak*

Actually aku pergi trip ni under bank tempat kerja ayah aku. semua ada 2 biji bas and the best part is bank tanggung semua kos untuk pekerja-pekerja dia. motif? besar nanti kerja la dengan bank :D okayokay jom sambung cerita. ikutkan plan kami akan pergi ke songkla tapi disebabkan buang masa punya lama kat border which is orang punya la ramai tahap taktau nak cakap dah so jadual kami lari. tak sempat ke songkla just pergi hatyai only. anyhow kami punya aktiviti pun banyak kat hatyai.

Kami sampai kat danok dah hampir pukul 2 petang dah plus tak makan tengah hari lagi. memang lapar teruk ahhh time tu. aku pulak malam sebelum nak bertolak tu tidur pukul 3 memang mata kuyu ja the whole day. lemah tak bermaya tapi ku gagahkan jua! ecehhh sepanjang perjalanan ke hatyai dari danok tu aku tidur ja sebab nak qada tidur! tapi sempat la jugak tengok negara orang. serious tengok keadaan dia lebih kurang macam kampung-kampung kat area sik saja.


This is their wat. What?
Bila dah sampai kat hatyai dalam pukul 3 lebih macam tu kami terus ke Hatyai Rama Hotel untuk lunch. eh lupa nak bagitau waktu kat sana lambat sejam ja dengan malaysia. so tak la rasa pelik sangat except pagi-pagi laa. sampai kat situ makan dengan berseleranya sebab lapar punya pasal. 


Lepas lunch kami terus ke Nora Plaza, so sapa nama dia Nora akan dapat discount 50% kat sana k. Pakcik Raja tu cakap kat situ kalau nak beli barangan kulit boleh la. sebab barangan kulit dia berkualiti dan ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. kiranya ni first shopping place kami tapi aku tak berkenan apa-apa pon. Sayang ja la discount card 20% yang kami dapat sorang satu tuu. K lepas pergi situ we go to kedai kacang. which is menjual macam-macam jenis kacang. bosannnnn sebab aku tak makan kacang sangattt pffttt...

After kedai kacang here we go. Khlonghae Floating Market. kat sini memang ramai sangat-sangat orang. orang malaysia, orang thailand sendiri, orang indonesia and orang putih pun ramai. orang-orang ja yang takdak :3 and the best part is penjual dia dok dalam sampan. K you can refer to the pics :D


Do you know what is that? telur burung puyuh :D
Yang ni sedapp. nama dia nuggets ayam :3
Me drinking air kelapa dlm bamboo :3


Ehh aku dah penat menulis ni sooo i just cut it short ja laaa noh. after that we check in to the hotel and waktu malam is acara bebas. so we jalan jalan around hotel. the place is call China Town. The next morning still acara bebas which is bagi peluang untuk shoppingggggsss. my two adiks tak ikut kerana mereka lebih suka tinggal kat hotel dan mainmain. ohh kids biasa lettew. kitorang naik tuk-tuk (sejenis kenderaan mcm taxi but looks like lori kecil) untuk ke market. then here we go shopping till drop! hehe memanggg syiokkk habis wa cakap sama lu :P

China Town. see the tanglungs? maybe thats why it is called China Town
     
Nampak tak the one yang warna biru and merah tu? that is tuk-tuk ! :)
My bonda and me in front of the market! shoppingggs
K terlalu asyik bershopping sampai tak sedar along snap gambar :3
Bye Bye The Regencyy. thanks for the 'superb' service *mata juling*
Do I look like I sedang mencekik my little adik? haha!
 Soooo the conclusion is I really shop until drop! hehe! Poket wa sudah kering sekarang and now sedang tunggu duit jatuh dari langit, hehe =D and thats all for now! take care dear earthlings! ^,^

p/s : entry yang telah disimpan jadi pekasam for almost a week! sorry! :D

4 comments:

cik.ain said...

okay, aku perasan something. ang pakai inai lah! haha, nice trips. =D

cik affy said...

alamak! nampak ke inai aku? aku lupa nak cakap aku engaged last month.. sbb tu ada inai tuuu =p

cik.ain said...

ouh.. tunang tak jemput aku! camnieh kawan? okay. T.T

Bux is guLamanis said...

eh i wonder it's name is Tuk-tuk kah? haha. sirious hentam asal bunyi sama =p